Eleccions 22 de maig, en directe




Segueix els avenços de participació i l'escrutini al web de l'Ajuntament de Terrassa

dissabte, 19 de febrer del 2011

Uns serveis socials i sanitaris universals, eficients, eficaços i basats en la prevenció.

El present i el futur de les polítiques socials municipals han d’encarar una sèrie de reptes a partir d’un nou model de treballar, universal i integral, que aconsegueixi consolidar un sistema on la planificació estratègica sigui la base. Es centra en un canvi de lògica en el plantejament de l’atenció social que comporta el pas de la perspectiva individual a la comunitària, de la promoció de l’assistencialisme a la de l’autonomia, d’un enfocament centrat en els problemes econòmics a un enfocament multidimensional, de la reacció a l’acció estratègica i anticipadora, d’entendre les conseqüències a centrar-se en les causes, de l’especialització i segmentació a la transversalitat i coordinació multinivell, i que possibilita avançar cap a la coresponsabilització, la participació i la sensibilitat de les particularitats territorials i de col·lectius.

Es preveu l’homogeneïtzació dels territoris de cobertura de cadascun dels equips bàsics d’atenció social amb els de les àrees bàsiques de salut, per possibilitar una millor planificació i coordinació. Així mateix, s’aprofundeix en una reorientació del treball d’aquests equips bàsics vers una perspectiva comunitària, així com vers una major responsabilització de l’usuari en la resolució de les seves dificultats. Aquesta reorganització dels serveis bàsics s’acompanya d’un procés de redimensionament i actualització dels projectes socials adreçats respectivament a infància i família, problemàtiques socioresidencials, discapacitat i dependència, així com d’una millora en la qualitat i la prestació de serveis específics (SAD) i especialitzats (EAIA). Aquests serveis, en aquelles prestacions que estan subjectes al pagament de taxes i preus públics, es presten amb criteris de màxima eficiència, i es cobren amb criteris de progressivitat i equitat social: ningú s’ha de quedar sense servei per manca de recursos, però cal evitar les situacions de barra lliure.

La planificació i posta en funcionament de les noves àrees bàsiques de salut també és el punt de partida per al desenvolupament i millora de projectes basats en la prevenció i en l’orientació comunitària, que focalitzin la seva actuació amb criteris proactius i se centrin en el treball de col·lectius poblacionals amb majors riscos de salut. Es tracta de millorar la coordinació entre les actuacions realitzades pels proveïdors de serveis de salut al territori amb les que es realitzen des de l’ajuntament per tal d’incrementar-ne l’impacte, es tracta de donar un pas substantiu en termes de prevenció i detecció precoç. I es tracta de fer això a Terrassa, una ciutat amb un gran potencial per esdevenir capdavantera en la nova economia del coneixement, on el cluster sanitari serà un dels pilars de generació de nova riquesa, i on recentment hem adquirit la finca de Torrebonica com a primer pas per consolidar un pol de coneixement, producció i tecnologia, un pol de formació universitària en especialitats vinculades a la salut i un pol d’atenció sociosanitària d’alta qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada